Maria’s op kantoor

Het gaat een stuk beter in Nederland. Zo gaat de kantoorwereld open en ziet de noeste thuiswerker zijn of haar collega eindelijk weer in levenden lijve. Elkaar in de ogen kijken lukt immers maar matig op een beeldscherm.

Is nu alles weer zoals het was? Nee hoor. Misschien wordt het – zeg ik optimistisch – allemaal beter. Ik ben niet de enige die de trend ziet dat het kantoor meer wordt gezien als een ontmoetingsplek, een plek om bij elkaar te komen voor training of overleg. Want werken kunnen we allemaal thuis, hebben we afgelopen jaar gezien. Deze veranderde functie van kantoor vraagt uiteraard om een ander soort zakelijke catering. Medewerkers van de interne catering hebben vaak ander werk gevonden of organisaties zijn zodanig ingekrompen dat ze helemaal geen catering meer hebben. Ingegeven door de coronaperiode is de verwachting dat ook in de toekomst meer wordt thuisgewerkt dan voorheen. Dus …

Mijn collega’s en ik staan te trappelen om mensen met knorrende magen, die trainingen volgen, overwerken of (’s avonds) vergaderen van biologisch, gezond en vooral lekker eten te voorzien. Stel je eens voor dat je een mooie training organiseert van een hele dag, dan wil je toch dat de deelnemers iets lekkers te lunchen krijgen? Iets van waarde met de kwaliteit die recht doet aan de training en de organisatie. En een goeie borrelplank na afloop is ook feestelijk om de opgedane kennis langzaam en gedegen te laten indalen. De dijk aan ervaring die ik de afgelopen 100 jaar heb opgedaan, staat garant voor een creatieve – en vooral altijd lekkere – invulling van lunch, hapjes en avondmaal passend bij de gelegenheid en de organisatie. Steeds bourgondisch en biologisch (en lekker).

Ik vind het zelf altijd fijn wanneer ik ergens eet dat de chef-kok mij iets voorschotelt, zonder dat ik daarvoor heb gekozen. Dan krijg je de keuze van de chef. Dat kan nooit verkeerd zijn, lijkt me. Als je niet van verrassingen houdt en graag een vinger in de pap houdt, dan maak je natuurlijk zelf je keuze. Daarom hebben we ook een vast assortiment, zoals onze heerlijke Bowls met veel groentes, vis of tempé. Allemaal heel lekker, heel gezond en heel makkelijk. Ieder z’n eigen bakkie. Zelfs als je mensen wilt ‘afschepen’ met een broodje kaas, dan doen we dat met bijvoorbeeld de rauwmelkse natuurkorst topkazen van Remeker, gemaakt van de melk van Jersey-koeien. Verantwoord? Zéker, maar ook hartstikke lekker!

Kortom, de kantoren gaan weer open, mensen hebben daar voor een deel iets anders te zoeken dan vroeger en daar horen taarten, lunches, salades, vergadermaaltijden, borrelplanken en dergelijke bij. Voor grote en minder grote gezelschappen, echt vers eten van hoge kwaliteit, helemaal bio en zo lokaal mogelijk. Ik zei het al: de zomer is veelbelovend …

Maria

12/7/2021
Mannenvlees

In de zuivelindustrie wordt grofweg de helft van alle runderen na hun geboorte vernietigd, omdat het geen vrouwtje is. Hetzelfde geldt voor haantjes en bokjes. Mannetjes geven geen melk en leggen geen eieren(!) Maar de mens wil wel melk drinken en kaas en eieren eten. Er is geen economisch belang om stiertjes van melkkoeien of bokjes van melkgeiten op te laten groeien. Gelukkig zijn er wat initiatieven om dit te veranderen. Ik wil daar graag deel van uitmaken. Daarom is al het rundvlees dat ik verwerk in mijn gerechten afkomstig van Jersey stiertjes, die na hun geboorte geen ‘functie’ meer hadden. De Jersey vrouwtjeskalveren worden grootgebracht voor de melk die wordt gebruikt om biologische Remeker kaas te maken. De Jersey stiertjes worden na hun geboorte opgevangen door ‘pleegmoeders’ en daarna mogen ze zo’n drie jaar vrolijk leven in een natuurgebied, waarna ze op een respectvolle manier door een kleine slachterij worden geslacht. Dat vind ik eerlijk. Daarom gebruik ik uitsluitend dat vlees.

Ik zou liever al het vlees van ‘mannen’ gebruiken, zoals ik ook af en toe een bokje in de nasi verwerk. Niet iedereen wordt hier blij van, want je moet er een beetje op kauwen. Het vlees is stevig. Net als een man eigenlijk. Is dit een probleem? Ik wil dat iedereen bij me komt omdat het allemaal zo ontzettend lekker is. Dat dit vlees ook nog eens van dieren is met een mooi leven achter de rug, is alleen maar een extra malse gedachte!

Hetzelfde geldt voor de haantjes én de bokjes. Ik heb geweldige adressen van boerderijen waar deze dieren comfortabel opgroeien. Maar de prijs is wat hoger en het vlees is iets steviger. Daar moet je zin in hebben. Als je het rauw snijdt ruikt het al kruidig. Alleen al door wat die mannetjes hebben gegeten. Ik vind het hartstikke lekker. Ik blijf ermee experimenteren en het wordt almaar smakelijker. Sateetjes van bokkenvlees (bokje op een stokje) of gebraden haan met aardappeltje uit de oven. Lekker is altijd leidend.

Als je alleen maar biologisch eet doe je het al best goed. Ook als dat een dij van een kip is. Maar ik zou graag een stapje verder gaan. Ik zou de hogere prijs van het vlees eigenlijk moeten doorberekenen aan de klant. Maar koopt die het dan nog wel? Zelfs als het duurder is dan het gewone biologische vlees. Dat zijn dilemma’s waarmee ik zit.

Maria

23/4/2021