Mannenvlees

In de zuivelindustrie wordt grofweg de helft van alle runderen na hun geboorte vernietigd, omdat het geen vrouwtje is. Hetzelfde geldt voor haantjes en bokjes. Mannetjes geven geen melk en leggen geen eieren(!) m aar de mens wil wel melk drinken en kaas en eieren eten. Er is geen economisch belang om stiertjes van melkkoeien of bokjes van melkgeiten op te laten groeien. Gelukkig zijn er wat initiatieven om dit te veranderen. Ik wil daar graag deel van uitmaken. Daarom is al het rundvlees dat ik verwerk in mijn gerechten afkomstig van Jersey stiertjes, die na hun geboorte geen ‘functie’ meer hadden. De Jersey vrouwtjeskalveren worden grootgebracht voor de melk die wordt gebruikt om biologische Remeker kaas te maken. De Jersey stiertjes worden na hun geboorte opgevangen door ‘pleegmoeders’ en daarna mogen ze zo’n drie jaar vrolijk leven in een natuurgebied, waarna ze op een respectvolle manier door een kleine slachterij worden geslacht. Dat vind ik eerlijk. Daarom gebruik ik uitsluitend dat vlees.

Ik zou liever al het vlees van ‘mannen’ gebruiken, zoals ik ook af en toe een bokje in de nasi verwerk. Niet iedereen wordt hier blij van, want je moet er een beetje op kauwen. Het vlees is stevig. Net als een man eigenlijk. Is dit een probleem? Ik wil dat iedereen bij me komt omdat het allemaal zo ontzettend lekker is. Dat dit vlees ook nog eens van dieren is met een mooi leven achter de rug, is alleen maar een extra malse gedachte!

Hetzelfde geldt voor de haantjes én de bokjes. Ik heb geweldige adressen van boerderijen waar deze dieren comfortabel opgroeien. Maar de prijs is wat hoger en het vlees is iets steviger. Daar moet je zin in hebben. Als je het rauw snijdt ruikt het al kruidig. Alleen al door wat die mannetjes hebben gegeten. Ik vind het hartstikke lekker. Ik blijf ermee experimenteren en het wordt almaar smakelijker. Sateetjes van bokkenvlees (bokje op een stokje) of gebraden haan met aardappeltje uit de oven. Lekker is altijd leidend.

Als je alleen maar biologisch eet doe je het al best goed. Ook als dat een dij van een kip is. Maar ik zou graag een stapje verder gaan. Ik zou de hogere prijs van het vlees eigenlijk moeten doorberekenen aan de klant. Maar koopt die het dan nog wel? Zelfs als het duurder is dan het gewone biologische vlees. Dat zijn dilemma’s waarmee ik zit.

Maria